loggo_mobil
Luckerstad Gästhus
Luckerstad Gästhus
Heliga Birgittas rum
Heliga Birgittas rum

Heliga birgitta

På övervåningen i Gästhuset ligger Heliga Birgittas rum. Ett stort och rymligt dubbelrum som går i en behaglig ljusgrön nyans samt med egen toalett och dusch.

Historik

Heliga Birgitta - helgonet
 

Heliga Birgitta utropades 1999 som europeiskt skyddshelgon och ligger idag begravd i Vadstena Klosterkyrka. Birgitta Birgersdotter föddes 1303 och gifte sig 13 år gammal med lagman Ulf Gudmarsson till Ulvåsa. De fick 8 barn tillsammans. Tillsammans med sin man besökte Birgitta Santiago de Compostela, en av medeltidens viktigaste vallfartsorter. Strax därefter (1344) avled maken.

Sedan Birgitta blivit änka bröt hon med sitt världsliga liv och uppfattade sig som ett språkrör för Gud. I uppenbarelser fick hon uppdrag av Gud, Kristus och Maria att föra ut budskap till såväl
politiska som kyrkliga ledare. Tack vare att uppenbarelserna nedtecknades finns de kvar.

Birgitta begav sig 1349 till Rom, i syfte att av påven få tillstånd att grunda en ny klosterorden. Först år 1370 blev hennes klosterplan godkänd. Inte förrän efter hennes död kunde klostret byggas. Den svenske kungen skänkte henne en gård i Vadstena, där klostret uppfördes. Den orden Birgitta grundade kallades Den Heliga Frälsarens Orden (Ordo Sancti Salvatoris), i dagligt dal birgittinorden.